NU WE ZE VOLOP ETEN: ALLES WAT JE MOET WETEN OVER PAASEITJES
De winkels puilen nu uit van de paaseitjes. Hoe gezond zijn die chocoladesnoepjes en welke smaken zijn het populairst?☺
Al is de kans dat we er meer eten, véél groter. ,,Omdat ze allemaal verschillende kleurtjes hebben en anders smaken, wil je eigenlijk alle kleuren proeven, waardoor je er meer van eet”, verklaart Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Universiteit Amsterdam. ,,Paaseitjes zijn ook ontzettend verleidelijk, omdat het kleine hapjes zijn die je makkelijk tussendoor eet. Tel daar bovenop dat er op veel werkplekken en bij mensen thuis een gevulde schaal staat en je begrijpt dat mensen er veel van eten.☺
WELKE EITJES ZIJN DE GROOTSTE CALORIEBOMMEN
Donkere chocolade is het gezondst. Een paaseitje van pure chocolade - gemiddeld 7 à 8 gram - bevat zo’n 40 calorieën. Voor een eitje van melkchocolade is dat 45 calorieën, net als de witte variant. Paaseitjes met praliné- of notenvulling doen het ‘slechter’, met gemiddeld 52 calorieën. Een likeureitje bevat dan weer 37 calorieën. Ter vergelijking: een pak friet met mayonaise bevat 1.100 calorieën, en een appel 60 calorieën. Een snel rekensommetje leert dat je al snel 150 paaseieren moet eten (of een kleine 7.000 extra calorieën) om één kilo bij te komen. Dagelijks één of twee eitjes pure chocolade is zelfs gezond ‘vanwege de goede voedingsstoffen’ en ‘het gunstige effect op hart- en vaatziekten’. Maar zoals voor alles geldt wel: eet met mate.
WELKE SMAAK IS HET POPULAIRST
Melk, wit en puur blijven de drie populairste smaken. Volgens Hema grijpen jongeren het vaakst naar melk- en witte chocolade. Ouderen kiezen vaker voor fondant.
www.leesbron.wordpress.com
HOE KIES JE HET JUISTE EITJE?
Elk paaseitje heeft z’n eigen kleur, alleen komen die kleuren niet bij alle merken overeen. Pure chocolade zit meestal in een rood papiertje (maar soms ook in een donkerblauwe), een melkchocolade eitje is blauw omwikkeld, witte eitjes hebben vaak een geel kleurtje, en praliné-eitjes zijn meestal paars verpakt. Al hanteren sommige supermarkten hun eigen kleurencode om het kiezen nog wat spannender te maken.
HOE BEWAAR JE CHOCOLADE EIEREN HET BEST?
Chocolade blijft het best bewaard bij een constante temperatuur. Die ligt idealiter tussen de 15 en 18 graden Celsius. Bewaar paaseieren niet in de koelkast, maar wel op een koele en donkere plaats en in een afgesloten doos, omdat chocolade snel geurtjes opneemt. Slaat chocolade wit uit, dan is deze te veel blootgesteld aan temperatuurschommelingen. Bron:ad